Kommer pengene frem?

For noen år siden var det stor skepsis blant publikum til hvor mye av bidragspengene som faktisk kom frem. I moderne tid har bistandsorganisasjonene lært seg å drive meget effektivt, slik at minst mulig penger forsvinner til administrasjonskostnader. Denne oversikten forteller deg hvordan pengene brukes i de største organisasjonene!

De ulike hjelpeorganisasjonene driver på forskjellige måter, som vil gjøre at summen av penger som faktisk brukes til bistand vil variere. Men felles for dem alle er at summen er blitt langt høyere enn den var, og hjelpen din ved å bli fadder kommer garantert til å merkes.

Før vi går nøyere inn på organisasjonene kan vi avsløre at størst prosentandel av bidragene kommer frem for de som gir bidrag til Røde Kors – der omtrent 90 prosent av de kronene du betaler brukes direkte på de som trenger det.

Plan Norge

Hos Plan Norge får du et fadderbarn som du gir en månedlig sum til. Det fungerer dog ikke slik at barnet får disse pengene i kontanter, men barnet er en del av nærmiljøet som Plan arbeider i. Det koster 250kr å ha fadderbarn hos Plan, og av disse pengene brukes omtrent 200kr i måneden direkte til bistandsarbeidet. Den resterende femtilappen (20 prosent) brukes til innsamlingsarbeid og administrasjon.

UNICEF

For 200kr i måneden kan du bli fadder hos UNICEF, og hjelpe barn med ulike behov i nesten to hundre land. Av disse kronene kommer omtrent 70 prosent til å brukes direkte til bistandsarbeid, mens de resterende tretti prosentene går til drift av organisasjonen. Men disse pengene kan brukes både til vaksiner, skolebygging, tilgang til rent vann – så det er bare å melde seg opp som fadder!

Røde Kors

Organisasjonen er en av verdens største og kjent i flere hundre land for sitt bistandsarbeid. Røde Kors bruker spesielt mye tid og penger på å hjelpe krigsrammede barn, i land som for eksempel Colombia og Syria. Som nevnt i innledningen er det her pengene blir «minst kuttet» når du gir ditt bidrag. Hele 90,6 prosent av bidraget ditt går direkte til bistandsarbeidet, så her drives organisasjonen langt mer effektivt enn noen av sine konkurrenter.

FORUT

FORUT er en norsk organisasjon som har fokusert sitt bistandsarbeid til fem land – som også virkelig trenger hjelpen. Ved å bli fadder her kan du hjelpe fattige barn i disse landene, og du kan selv bestemme hvor mye du ønsker å gi hver måned. Organisasjonen oppgir ikke på sine nettsider hvor mye av bistandshjelpen som brukes direkte på de som trenger det, men de har i senere tid fått mye skryt av offentlige etater for at de driver svært effektiv. Det er derfor stor grunn til å tro at mesteparten av donasjonene dine havner hos de som kanskje ikke har det så bra som meg og deg.

 

Kan man besøke fadderbarn?

Å bli fadder er en fantastisk måte å hjelpe noen som virkelig trenger det på. Ordner man seg et fadderbarn, sikrer man samtidig seg at man får respons på at bidragene du gir faktisk hjelper. Men kun ved å besøke fadderbarnet kan man virkelig se hvor stor nytte den bistanden som de ideelle organisasjonene gjør har på et lokalsamfunn!

Så svaret på spørsmålet er naturligvis – ja. De fleste organisasjonene som har en fadderordning der du blir tildelt et fadderbarn har også rutiner som gjør det mulig å besøke det aktuelle barnet. Rutinene er varierende, men både Plan Fadder og SOS Barnebyer har gjort det mulig for mange faddere å besøke deres kjære fadderbarn.

Slik gjør du

Først må du naturligvis bli fadder hos en organisasjon som tilbyr ordninger for fadderbarn. Plan Norge er en av de største på dette, og har over 127 000 aktive faddere bare her til lands. Det er åpent for alle som er fadder å ta turen for å besøke fadderbarnet, men slike møter må organiseres via den respektive organisasjonen, og du må være ute i god tid før besøket skal finne sted.

Hos Plan Norge må du ta kontakt med dem senest åtte uker før avreise. Besøket skjer i felleskap med en representant fra det lokale kontoret, og varer i én dag. Du må naturligvis dekke reise- og oppholdskostnader selv, men skal vi tro de som har utført et slikt besøk så er det absolutt verdt hver eneste krone.

Slik føles det å besøke et fadderbarn

På Plan Norges nettsider kan vi lese om flere kvinner og menn i ulike aldre som har tatt turen til et helt fremmed land for å besøke fadderbarnet sitt. En av dem er Oslo-læreren Lena Torsvik, som besøkte fadderbarnet sitt Francisco i Latin-Amerika. Bidragene hennes har ikke bare forandret den unge guttens liv, men møtet skulle gjøre inntrykk for Lena i evig tid fremover.

– Det gjorde så godt å se at det virkelig nytter å være fadder.

Det er nettopp denne bekreftelsen mange av oss er ute etter når vi gir bort pengene våre. Og når vi vet at vi ikke kommer til å få den, unngår vi kanskje å gi penger. Derfor er fadderprogrammene gull verdt, noe stadig flere nordmenn oppdager.

Familien Aspaas reiste helt nord i Vietnam for å besøke fadderbarnet sitt. De norske guttene var jevnaldret med den vietnamesiske, og tross språkbarrieren ble det et svært hyggelig besøk som har satt spor i hele familien. Det gjør helt klart sterke inntrykk å se hvordan fattigdommen preger hverdagen til et lite lokalsamfunn, men samtidig er det godt å se at bidragene hjelper.

– Det slo oss at det er lite som skal til for at hverdagen deres kan bli mye bedre.

Bli fadder uansett

Om du ikke har muligheten til å besøke fadderbarnet ditt per dags dato, er det allikevel ingen grunn til å ikke bli fadder. Fra avstand kan du se hvordan liv blir forandret takket være innsatsen din, og når tiden er inne kan du reise og se hvordan fadderbarnet har fått det.

 

Kan jeg bli fadder?

Veien til å bli fadder er veldig enkel – det er få hindringer på den og de aller fleste kan bli fadder. Dersom du som leser dette er under 18 år vil enkelte organisasjoner kreve underskrift fra dine foresatte, men foruten om dette kan hvem som helst bli fadder. Det finnes til og med forskjellige typer faddere!

I bunn og grunn er det kun alderen som setter grenser for hvem som kan bli fadder, men som nevnt i innledningen er en underskrift alt som skal til for at poden også skal få seg et eget fadderbarn. Uansett om du vil være vanlig fadder (der pengene du gir går til felleskapet), eller ha et eget fadderbarn, så kan hvem som helst bli dette.

Til og med studenter – som er kjent for å ha en tynn, økonomisk hverdag – kan bli faddere uten at det nødvendigvis koster skjorta. Man kan nemlig selv bestemme hvor mye man vil gi!

Om studentfaddere

Blant annet så har UNICEF et eget program som heter Studentfadder. Her kan man melde seg opp å gi en 50-lapp i måneden, som er øremerket likesinnede i andre land som ikke har de samme vilkårene som oss. Det betyr at du som student kan hjelpe andre barn med å få en utdanning, for eksempel så kan en skarve 50-lapp sikre skolebøker og materiell til et barn i Mosambik – for et helt år! Med andre ord kan du droppe en halv kebab i måneden, og forandre livet for en liten gutt eller jente for alltid.

For deg som ikke er student er det også mulig å bli fadder uten at det skal koste skjorta. De fleste organisasjoner lar deg selv bestemme hvor mye du vil støtte dem med, så en femtilapp i måneden er absolutt mulig for en familie også.

Fadder eller fadderbarn?

Du har bestemt deg for å støtte en veldedig organisasjon – flott! Men skal du bare bli vanlig fadder, eller har du lyst på et fadderbarn? Mange har inntrykk av at når man blir fadder, så får man utdelt et eget barn som får pengene du støtter han eller hun med. Slik fungerer det ikke, og det er faktisk de færreste organisasjonene som driver med fadderbarn.

Men Plan Norge er en av de, og de lar deg selv bestemme hvilket land du ønsker et fadderbarn i samt hvor gammel han eller hun skal være. På denne måten kan du skape et unikt forhold opp mot fadderbarnet ditt, som du også etter hvert kan dra å besøke. Pengebidraget ditt går ikke direkte til barnet, men til å utvikle nærområdet på en måte som det aktuelle barnet nyter godt av.

Som «vanlig» fadder gir du en fast sum per måned til en organisasjon som UNICEF, FORUT eller Røde Kors. Da disponerer de pengene på best mulig måte til å hjelpe de barna som trenger det mest, samtidig som flere av disse organisasjonene har behov for penger dersom det skulle oppstå naturkatastrofer eller lignende. Uansett hvilken fadderløsning du velger så er det bidraget ditt som er det viktigste!

Hvorfor bli fadder?

De fleste behøver ikke noen grunner til å bli fadder. Vi følger alle med i medier og aviser, men for noen sitter det kanskje litt lengre inne å binde seg til en fast sum i måneden. Dersom du er en av dem skal vi nå prøve å forklare hvorfor det koster så lite, men gir så mye når du blir fadder hos en ideell organisasjon.

Det går ikke en dag uten at flere tusen barn omkommer av årsaker som så lett kunne vært forhindret. Det kan være fordi de ikke har tilgang til rent drikkevann, som igjen gir dehydrering og gjør de lett mottagelige for dødelige sykdommer som malaria, hiv og aids. Mange barn sulter og blir utsatt for vold, og lever et liv i fattigdom uten muligheter til utdanning. Det er et skrikende behov for penger slik at de kan få den medisinen de trenger, den skolen de burde hatt og den tryggheten de lengter etter.

Men alt dette er du nok klar over allerede. Det er ingen hemmelighet at de fleste i Norge lever under ekstremt gode vilkår, sett i sammenheng med det som skjer i andre deler av verdenen. Derfor skal vi heller komme med noen grunner som kan gjøre fadderprogrammet hverdagen til også deg bedre.

Se resultatet

Hvis du velger et fadderprogram der du blir tildelt et eget fadderbarn, vil du garantert kjenne på følelsen av å ha hjulpet noen andre som trenger det som mest. Når noen fra TV-aksjonen ringer på døra og ber om noen slanter, så gir de fleste av oss penger. Men vi ser sjeldent noe til resultatene, og tenker neppe over summen vi ga. Det er så annerledes med et fadderbarn.

Fra første sekund får man vite navn og alder på fadderbarnet, og etterhvert mottar man også bilder. Man kan selv sende bilder, tegninger og lignende i retur til barnet, og lære den å kjenne. Å være fadder for et fadderbarn over flere år er litt av en reise i det du ser barnets utvikling, og du kan også komme ikontakt med familien, som helt sikkert vil vise sin takknemmelighet.

Mange bestemmer seg også for å reise å besøke fadderbarnet, noe som helt klart vil være en opplevelse for livet. Du vil kjenne på takknemmeligheten og de små kronene du gir hver eneste måned vil være verdt tusen ganger mer.

Hjelp et helt samfunn

Barna som er med i fadderprogrammet mottar ikke støtten din direkte, men pengene du gir brukes til å bygge opp lokalsamfunnet. Fadderbarnet, dets familie og venner, vil på denne måten alle sammen nyte glede av pengene du gir. Kanskje sikrer pengene din utdanningen til en hel skoleklasse, eller vaksiner til en halv landsby.

Tar du turen nedover for å besøke fadderbarnet kan du altså få inntrykk du ikke trodde var mulig. Hvis du får informasjon om hvordan landsbyen hadde det før bistanden begynte vil nok inntrykkene være sterke når du ser hvor store forskjeller de små bidragene dine har gjort.

Er det noe å tenke på? Bli fadder!

Hvor mye koster det å være fadder?

Vi nordmenn er eksperter på å gi. Stadig flere gir sitt bidrag til verdens undertrykte barn ved å melde seg opp som fadder, og det koster heller ikke spesielt mye. Dropper du to-tre pils på et utested i måneden, eller kutter betalingskanalene på TV-en som du aldri bruker, så kan du redde og forandre flere liv.

Nylig publiserte regnskapstall viste at de ideelle organisasjonene som opererer i Norge totalt samlet inn 2,5 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent prisen på operaen i Oslo, så at disse pengene vil hjelpe barn i fattige land er det ingen tvil om.

Mange er skeptiske til om de har råd til den ekstra 200-lappen i måneden i et kanskje allerede stramt budsjett. Men i de fleste tilfeller kan du selv bestemme nøyaktig hvor mye du vil gi, så vi skal se på hvor mye det koster å være fadder hos de ulike organisasjonene.

UNICEF – 250kr

Standardsummen hos UNICEF er 250kr i måneden, eller 3000kr i året. Omtrent det samme som du betaler for å ha bilen din rullende på veien, eller for å se NRK på TV. Hos UNICEF får du ikke noe eget fadderbarn, men bidraget ditt går til å hjelpe de barna som trenger det aller mest. Du kan også velge et annet beløp, slik at du for eksempel heller kan gi 100kr i måneden, og da har mer enn halvert den årlige summen. Intet beløp er for lite – bli fadder!

FORUT – 200kr

Den norske organisasjonen FORUT har 200kr som sitt standardbidrag, men også her kan du gi et valgfritt beløp. Det betyr at du kan være fadder, samtidig som det ikke behøver å gå særlig mye utover din personlige økonomi. Så får du naturligvis skattetrekk på beløpet du har donert, noe du kan lese mer om i slutten av artikkelen. Bidraget ditt går til å sikre barns rettigheter og nødhjelp i fem utvalgte land som FORUT jobber i.

Plan Norge – 275kr

Plan er en av organisasjonene som opererer med fadderbarn. Her kan du selv velge «hvem» du vil være fadder for, i alle fall ved kjønn, alder, verdensdel og land. Du betaler 275kr i måneden, og pengene går ikke direkte i hånden til fadderbarnet ditt, men til å utvikle nærområdet. Dette er kanskje den mest personlige bistandsmåten, der du selv får oppdateringer om akkurat ditt barn, så du faktisk føler at pengene forandrer noe.

Spar penger på skatten

Hvis du gir minst 500kr til samme organisasjon i løpet av ett år, og maksimalt 12 000kr, har du krav på 28 prosent av beløpet i skattefradrag. Tar vi for eksempel et faddermedlemskap hos Plan Norge, som koster 3300kr i året, koster det deg i realiteten 2376 kroner. Med andre ord nesten en tusenlapp mindre enn det du gir, og allikevel kommer bidraget ditt uavkortet frem. Det eneste du må huske å gjøre er å be organisasjonen rapportere til Skatteetaten om de donasjonene du har gitt.

Fadder – hva går pengene til?

Som ny fadder sitter man helt sikkert med mange spørsmål. Kanskje er man skeptisk til hvor mye av pengene som faktisk kommer frem, og hva brukes egentlig pengene til? Det som er sikkert er i alle fall at vi har kommet veldig langt når det kommer til fadderprogrammer – men det kan fortsatt bli bedre.

De vanligste spørsmålene om fadderprogrammer og hva pengene går til er nevnt i innledningen. Vi skal prøve å besvare de så godt vi kan, men merk det det viktigste allerede nå; det er ingen grunn til å ikke bli fadder. Selv om du kanskje ikke tror ditt bidrag vil hjelpe, så kan det være nok til å forandre liv. Og i mange tilfeller vil det også bidra til å redde liv!

Hvor mye av pengene forsvinner?

Å hjelpe så mange som det de store organisasjonene gjør, krever mye penger. Det er naturligvis snakk om mye frivillig arbeid også her, men det skal faktureres, organiseres, reises og ting må betales. Allikevel har vi kommet så langt at svært store summer av bidragene går direkte til de som trenger det. UNICEF forteller at over 70 prosent av bidragene går direkte til de rammede, mens Plan Norge gir hele 80 prosent. De resterende summene brukes til organisering av selskapene.

Får jeg vite nøyaktig hva pengene mine brukes til?

Hadde det bare vært så vel, og i noen tilfeller er det jo nesten slik. Hvis du blir fadder hos en organisasjon som for eksempel Plan Norge får du tildelt ditt eget fadderbarn, som jevnlig vil oppdatere deg med hvordan det går med han/henne. Da vet du jo litt mer, men de andre organisasjonene er avhengig av å bruke bidragene slik de mener hjelper på best mulig måte, og du kan derfor på ingen måte bestemme hvordan pengene skal brukes. Det viktigste er at du hjelper!

Hva går egentlig pengene til?

Å – det er så mye. Kort oppsummert: Du kan forandre liv! De fleste hjelpeorganisasjonene har barn i fokus, og da brukes pengene på alle måter som kan gjøre både den nåværende situasjonen og fremtiden lysere for dem. UNICEF har bygget mange skoler i Afrika, og det brukes mye penger på vaksiner og medisiner i u-land. Utdanning og kvinners rettigheter er i sterk fokus, og stadig flere får den utdanningen de har krav på.

Videre brukes mye av pengene til nødhjelp i land som er landet av katastrofer, som tsunamier eller jordskjelv. UNICEF er på plass i 190 land og er alltid klare til å steppe inn, men de er avhengige av bidragene som kommer fra deg og meg. Å bli fadder betyr nødvendigvis ikke at du bare hjelper et barn, men du kan hjelpe mennesker i alle aldre når de trenger det som mest, når krisen har skjedd. Sannsynligvis vil du ikke ha muligheten til å være der og hjelpe selv, og da er et pengebidrag det nest beste.

Alternative måter til å være fadder

Det vanligste når man melder seg inn i en ideell organisasjon er å bli fadder, og da bestemmer man seg samtidig for at man skal gi en fast sum hver eneste måned. Dersom dette ikke er noe for deg finnes det flere alternativer til fadderprogrammene, som man også kan bruke i tillegg til å være fadder.

Som firma kan du for eksempel gi firmagaver, og du kan som privatperson donere enkeltbeløp. Eller gjøre alt sammen. I denne artikkelen skal vise på alternative måter å støtte bistandsarbeidet på, foruten om det å være fadder.

Gaver med mening

I stedet for å donere penger kan du kjøpe noe av en ideell organisasjon. Inntektene av dette går uavkortet til bistandshjelp, så dette er også en fin måte å bidra på som gir deg noe igjen. Produktene varierer fra organisasjon til organisasjon, men det kan være snakk om alt fra nøkkelringer til håndlagde pyntegjenstander. Det er ofte vanlig å kjøpe til/fra-kort på denne måten, slik at du får det du allikevel skal kjøpe, og samtidig hjelper noen som trenger det.

Firmagaver

Kanskje er du sjef for en bedrift eller driver et mindre foretak for deg selv – da kan du glede dine ansatte med gaver, samtidig som du helt sikkert gleder noen som får nyte glede av pengene du brukte på produktet. Man kan kjøpe gavekort, julekort og diverse gaver og dele ut til firmaet, og pengene går uavkortet til hjelpen som organisasjonen driver med. Plan Norge har for eksempel en fin nettbutikk som selger mye spennende.

Donere enkeltbeløp

I stedet for å være fadder kan du til samtlige organisasjoner donere enkeltbeløp, enten via kredittkort, bankoverføring eller via telefonen. På denne måten får du ikke noe fadderbarn og noe direkte respons på hva donasjonen din brukes til, men samvittigheten får seg en boost og bidraget ditt er helt klart viktig for organisasjonens videre arbeid.

Fadderskap i gave

Dersom du allerede er fadder selv, og vet om noen andre som kanskje kunne tenkt å bli det, kan du gi bort et fadderskap. Du betaler da den vanlige summen i måneden, men mottageren blir den respektive fadderen og får opprettet kontakt med sitt eget fadderbarn. Du gleder ikke bare et fattig barn, men også en annen som kan få den gleden det er å være fadder. Kanskje den perfekte gaven når du sliter med å finne riktig julegave til den som «har alt»?

Verdensgaver

UNICEF har lansert et program som lar deg gi gaver til de som trenger det. Via nettbutikken deres kan du for eksempel kjøpe en pakke med vannrensetabletter, eller vinterjakker til syriske barn. Det du får er da et flott kort som forklarer hva du har gjort, mens de som trenger det mottar gaven. Kortet gir du i gave til en kjenning av deg, som helt sikkert vil sette pris på det du har gjort. En fin måte å slå «to fluer i en smekk» på der du gleder flere parter.