Kommer pengene frem?

For noen år siden var det stor skepsis blant publikum til hvor mye av bidragspengene som faktisk kom frem. I moderne tid har bistandsorganisasjonene lært seg å drive meget effektivt, slik at minst mulig penger forsvinner til administrasjonskostnader. Denne oversikten forteller deg hvordan pengene brukes i de største organisasjonene!

De ulike hjelpeorganisasjonene driver på forskjellige måter, som vil gjøre at summen av penger som faktisk brukes til bistand vil variere. Men felles for dem alle er at summen er blitt langt høyere enn den var, og hjelpen din ved å bli fadder kommer garantert til å merkes.

Før vi går nøyere inn på organisasjonene kan vi avsløre at størst prosentandel av bidragene kommer frem for de som gir bidrag til Røde Kors – der omtrent 90 prosent av de kronene du betaler brukes direkte på de som trenger det.

Plan Norge

Hos Plan Norge får du et fadderbarn som du gir en månedlig sum til. Det fungerer dog ikke slik at barnet får disse pengene i kontanter, men barnet er en del av nærmiljøet som Plan arbeider i. Det koster 250kr å ha fadderbarn hos Plan, og av disse pengene brukes omtrent 200kr i måneden direkte til bistandsarbeidet. Den resterende femtilappen (20 prosent) brukes til innsamlingsarbeid og administrasjon.

UNICEF

For 200kr i måneden kan du bli fadder hos UNICEF, og hjelpe barn med ulike behov i nesten to hundre land. Av disse kronene kommer omtrent 70 prosent til å brukes direkte til bistandsarbeid, mens de resterende tretti prosentene går til drift av organisasjonen. Men disse pengene kan brukes både til vaksiner, skolebygging, tilgang til rent vann – så det er bare å melde seg opp som fadder!

Røde Kors

Organisasjonen er en av verdens største og kjent i flere hundre land for sitt bistandsarbeid. Røde Kors bruker spesielt mye tid og penger på å hjelpe krigsrammede barn, i land som for eksempel Colombia og Syria. Som nevnt i innledningen er det her pengene blir «minst kuttet» når du gir ditt bidrag. Hele 90,6 prosent av bidraget ditt går direkte til bistandsarbeidet, så her drives organisasjonen langt mer effektivt enn noen av sine konkurrenter.

FORUT

FORUT er en norsk organisasjon som har fokusert sitt bistandsarbeid til fem land – som også virkelig trenger hjelpen. Ved å bli fadder her kan du hjelpe fattige barn i disse landene, og du kan selv bestemme hvor mye du ønsker å gi hver måned. Organisasjonen oppgir ikke på sine nettsider hvor mye av bistandshjelpen som brukes direkte på de som trenger det, men de har i senere tid fått mye skryt av offentlige etater for at de driver svært effektiv. Det er derfor stor grunn til å tro at mesteparten av donasjonene dine havner hos de som kanskje ikke har det så bra som meg og deg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *