Som ny fadder sitter man helt sikkert med mange spørsmål. Kanskje er man skeptisk til hvor mye av pengene som faktisk kommer frem, og hva brukes egentlig pengene til? Det som er sikkert er i alle fall at vi har kommet veldig langt når det kommer til fadderprogrammer – men det kan fortsatt bli bedre.
De vanligste spørsmålene om fadderprogrammer og hva pengene går til er nevnt i innledningen. Vi skal prøve å besvare de så godt vi kan, men merk det det viktigste allerede nå; det er ingen grunn til å ikke bli fadder. Selv om du kanskje ikke tror ditt bidrag vil hjelpe, så kan det være nok til å forandre liv. Og i mange tilfeller vil det også bidra til å redde liv!
Hvor mye av pengene forsvinner?
Å hjelpe så mange som det de store organisasjonene gjør, krever mye penger. Det er naturligvis snakk om mye frivillig arbeid også her, men det skal faktureres, organiseres, reises og ting må betales. Allikevel har vi kommet så langt at svært store summer av bidragene går direkte til de som trenger det. UNICEF forteller at over 70 prosent av bidragene går direkte til de rammede, mens Plan Norge gir hele 80 prosent. De resterende summene brukes til organisering av selskapene.
Får jeg vite nøyaktig hva pengene mine brukes til?
Hadde det bare vært så vel, og i noen tilfeller er det jo nesten slik. Hvis du blir fadder hos en organisasjon som for eksempel Plan Norge får du tildelt ditt eget fadderbarn, som jevnlig vil oppdatere deg med hvordan det går med han/henne. Da vet du jo litt mer, men de andre organisasjonene er avhengig av å bruke bidragene slik de mener hjelper på best mulig måte, og du kan derfor på ingen måte bestemme hvordan pengene skal brukes. Det viktigste er at du hjelper!
Hva går egentlig pengene til?
Å – det er så mye. Kort oppsummert: Du kan forandre liv! De fleste hjelpeorganisasjonene har barn i fokus, og da brukes pengene på alle måter som kan gjøre både den nåværende situasjonen og fremtiden lysere for dem. UNICEF har bygget mange skoler i Afrika, og det brukes mye penger på vaksiner og medisiner i u-land. Utdanning og kvinners rettigheter er i sterk fokus, og stadig flere får den utdanningen de har krav på.
Videre brukes mye av pengene til nødhjelp i land som er landet av katastrofer, som tsunamier eller jordskjelv. UNICEF er på plass i 190 land og er alltid klare til å steppe inn, men de er avhengige av bidragene som kommer fra deg og meg. Å bli fadder betyr nødvendigvis ikke at du bare hjelper et barn, men du kan hjelpe mennesker i alle aldre når de trenger det som mest, når krisen har skjedd. Sannsynligvis vil du ikke ha muligheten til å være der og hjelpe selv, og da er et pengebidrag det nest beste.