Veien til å bli fadder er veldig enkel – det er få hindringer på den og de aller fleste kan bli fadder. Dersom du som leser dette er under 18 år vil enkelte organisasjoner kreve underskrift fra dine foresatte, men foruten om dette kan hvem som helst bli fadder. Det finnes til og med forskjellige typer faddere!
I bunn og grunn er det kun alderen som setter grenser for hvem som kan bli fadder, men som nevnt i innledningen er en underskrift alt som skal til for at poden også skal få seg et eget fadderbarn. Uansett om du vil være vanlig fadder (der pengene du gir går til felleskapet), eller ha et eget fadderbarn, så kan hvem som helst bli dette.
Til og med studenter – som er kjent for å ha en tynn, økonomisk hverdag – kan bli faddere uten at det nødvendigvis koster skjorta. Man kan nemlig selv bestemme hvor mye man vil gi!
Om studentfaddere
Blant annet så har UNICEF et eget program som heter Studentfadder. Her kan man melde seg opp å gi en 50-lapp i måneden, som er øremerket likesinnede i andre land som ikke har de samme vilkårene som oss. Det betyr at du som student kan hjelpe andre barn med å få en utdanning, for eksempel så kan en skarve 50-lapp sikre skolebøker og materiell til et barn i Mosambik – for et helt år! Med andre ord kan du droppe en halv kebab i måneden, og forandre livet for en liten gutt eller jente for alltid.
For deg som ikke er student er det også mulig å bli fadder uten at det skal koste skjorta. De fleste organisasjoner lar deg selv bestemme hvor mye du vil støtte dem med, så en femtilapp i måneden er absolutt mulig for en familie også.
Fadder eller fadderbarn?
Du har bestemt deg for å støtte en veldedig organisasjon – flott! Men skal du bare bli vanlig fadder, eller har du lyst på et fadderbarn? Mange har inntrykk av at når man blir fadder, så får man utdelt et eget barn som får pengene du støtter han eller hun med. Slik fungerer det ikke, og det er faktisk de færreste organisasjonene som driver med fadderbarn.
Men Plan Norge er en av de, og de lar deg selv bestemme hvilket land du ønsker et fadderbarn i samt hvor gammel han eller hun skal være. På denne måten kan du skape et unikt forhold opp mot fadderbarnet ditt, som du også etter hvert kan dra å besøke. Pengebidraget ditt går ikke direkte til barnet, men til å utvikle nærområdet på en måte som det aktuelle barnet nyter godt av.
Som «vanlig» fadder gir du en fast sum per måned til en organisasjon som UNICEF, FORUT eller Røde Kors. Da disponerer de pengene på best mulig måte til å hjelpe de barna som trenger det mest, samtidig som flere av disse organisasjonene har behov for penger dersom det skulle oppstå naturkatastrofer eller lignende. Uansett hvilken fadderløsning du velger så er det bidraget ditt som er det viktigste!