Hvor mye koster det å være fadder?

Vi nordmenn er eksperter på å gi. Stadig flere gir sitt bidrag til verdens undertrykte barn ved å melde seg opp som fadder, og det koster heller ikke spesielt mye. Dropper du to-tre pils på et utested i måneden, eller kutter betalingskanalene på TV-en som du aldri bruker, så kan du redde og forandre flere liv.

Nylig publiserte regnskapstall viste at de ideelle organisasjonene som opererer i Norge totalt samlet inn 2,5 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent prisen på operaen i Oslo, så at disse pengene vil hjelpe barn i fattige land er det ingen tvil om.

Mange er skeptiske til om de har råd til den ekstra 200-lappen i måneden i et kanskje allerede stramt budsjett. Men i de fleste tilfeller kan du selv bestemme nøyaktig hvor mye du vil gi, så vi skal se på hvor mye det koster å være fadder hos de ulike organisasjonene.

UNICEF – 250kr

Standardsummen hos UNICEF er 250kr i måneden, eller 3000kr i året. Omtrent det samme som du betaler for å ha bilen din rullende på veien, eller for å se NRK på TV. Hos UNICEF får du ikke noe eget fadderbarn, men bidraget ditt går til å hjelpe de barna som trenger det aller mest. Du kan også velge et annet beløp, slik at du for eksempel heller kan gi 100kr i måneden, og da har mer enn halvert den årlige summen. Intet beløp er for lite – bli fadder!

FORUT – 200kr

Den norske organisasjonen FORUT har 200kr som sitt standardbidrag, men også her kan du gi et valgfritt beløp. Det betyr at du kan være fadder, samtidig som det ikke behøver å gå særlig mye utover din personlige økonomi. Så får du naturligvis skattetrekk på beløpet du har donert, noe du kan lese mer om i slutten av artikkelen. Bidraget ditt går til å sikre barns rettigheter og nødhjelp i fem utvalgte land som FORUT jobber i.

Plan Norge – 275kr

Plan er en av organisasjonene som opererer med fadderbarn. Her kan du selv velge «hvem» du vil være fadder for, i alle fall ved kjønn, alder, verdensdel og land. Du betaler 275kr i måneden, og pengene går ikke direkte i hånden til fadderbarnet ditt, men til å utvikle nærområdet. Dette er kanskje den mest personlige bistandsmåten, der du selv får oppdateringer om akkurat ditt barn, så du faktisk føler at pengene forandrer noe.

Spar penger på skatten

Hvis du gir minst 500kr til samme organisasjon i løpet av ett år, og maksimalt 12 000kr, har du krav på 28 prosent av beløpet i skattefradrag. Tar vi for eksempel et faddermedlemskap hos Plan Norge, som koster 3300kr i året, koster det deg i realiteten 2376 kroner. Med andre ord nesten en tusenlapp mindre enn det du gir, og allikevel kommer bidraget ditt uavkortet frem. Det eneste du må huske å gjøre er å be organisasjonen rapportere til Skatteetaten om de donasjonene du har gitt.

1 kommentar til “Hvor mye koster det å være fadder?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *